Pift din tekst eller oplæg op med et ordsprog eller to

Pift din tekst eller oplæg op med et ordsprog eller to

Pift din tekst eller oplæg op med et ordsprog eller to

Forskelligt

bz1

Et ordsprog kan være en sjov måde at peppe tingene lidt op på. Hvad end det er en tekst, der trænger til en kærlig hånd, eller et oplæg, hvor du gerne vil have at dine lytterne lige spidser ører en ekstra gang. For typisk har ordsprog en bestemt måde at være sammen sat på, så det er nemt at studse over. Og samtidig kan det være en smart måde at forklare eller fortælle noget, som man måske ikke kan fortælle med sine egne ord.

Find nogle, alle eller ingen kender

Når du skal finde det ordsprog, du skal bruge i din tekst eller oplæg, så kan du gå to veje. Du kan enten tage fat i nogle af de ordsprog, som vi alle sammen kender. Det kunne for eksempel være:

  • Tab og vind med samme sind.
  • Fra børn og fulde folk skal man høre sandheden.
  • Græsset er altid grønnere på den anden side.
  • Fej for egen dør, før du fejer for andres.
  • Den der ler sidst, ler bedst.

Det er bare nogle af de gode, som vi kender, og som vi godt ved, hvad betyder. Det gør, at man lige stopper op i en tekst eller lytter ekstra efter i et oplæg, fordi der bliver skrevet eller sagt noget, som vi kender og kan forholde os til. Derfor kan det være smart at vælge ét af de ordsprog, vi kender.

På den anden side kan du vælge et ordsprog, som ingen kender. Det er en lidt sværere opgave, men det kan være en sjov opgave. For det betyder nemlig også, at folk lige lytter efter en ekstra gang, eller stopper op i sin tekst for at overveje, hvad det mon betyder. På den måde er du også med til at få et nyt ordsprog etableret i det danske sprog og give et bestemt ordsprog liv og betydning for nogle mennesker.

Forskel på ordsprog og citat

Når du skal finde de gode ordsprog, skal du lige huske, at der selvfølgelig er forskellig på et ordsprog og et citat. Et ordsprog er typisk en ældre, lidt kringlet vending uden nødvendigvis en oprindelse, som vi kender. Typisk siger vi det bare og ved, at det kommer fra gammel tid. For eksempel ” Den der kommer først til mølle, får først malet.” Vi får ikke malet mel længere, eller har møllere. Men ingen er i tvivl om, hvad det betyder.

Et citat derimod ved vi som regel, hvem der har sagt, og det er også nemt at aflæse, hvad det betyder, fordi det oftest er ”almindeligt” sprog. Sådanne kan også være gode at have med i oplæg eller tekster, hvor man skal forklare et eller andet. På samme måde som med ordsproget kan det være med til at fortælle noget, man ikke selv kan. Til gengæld er det ikke rigtig noget, dine lyttere eller læsere studser over, fordi det bliver brugt hele tiden.

Find nogle sjove og festlige ordsprog her, som du kan bruge.

Udgiv din kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.