Læs bogen, før du går i biografen

bog

Læs bogen, før du går i biografen

Forskelligt

bz1

Skærmen har indvundet sin plads som det primære medie i dag. Med det har hele vores underholdningssfære også ændret sig. Vores intelligens skifter. Konsekvenserne af det radikale skift i vores verden kendes endnu ikke. Alt bliver oversat til skærmen. Også litteraturen. Før var bogen nemlig det primære medie, men det er det ikke længere.

Filmadaptioner af bøger er meget almindelige, og har været på markedet stort set siden filmens begyndelse. Det startede med Jules Vernes Rejsen til Månen, som blev oversat til filmlærredet af Georges Méliès. Siden da har det været meget populært at gøre dette. Men der kan være nogle meget gode grunde til at investere sin tid i litteraturen, og f.eks. at læse bogen først. Dem får du i denne artikel.

Bogen som medie

Bogen har siden trykpressens opfindelse været det primære medie, lige indtil det digitale boom. Siden da er det gået meget stærkt med at få skærmen som det primære medie. Det er der som sådan ikke noget galt med, bortset fra, hvis man fuldstændig fralægger sig bogen; litteraturen følger skriftens logik, og denne er meget vigtig for menneskes generelle rationaliseringsevner og intelligens. Selvom skærmen har vundet sin plads som det mest benyttede medie i dag, så er det stadig bogen og skriften, der dominerer på de steder, hvor der bliver skabt ny viden, nemlig på universiteter og lignende institutter. Faktisk så bliver der aldrig produceret så meget tekst, som der gør i dag. Hvad betyder dette?

bog

Hvorfor skal man læse?

Som sagt, så er det vigtigt for din udvikling at læse. Det er det fordi, du lærer at følge, forstå og benytte skriftens logik. De metoder, som du skal bruge til at læse og skrive, kan oversættes til et utal af andre opgaver, der er vigtige for at kunne mentalisere verden og dermed forstå sig selv og andre, og de ting, som vi omgiver os med, og som omgiver os, nemlig viden.

Derudover er det også vigtigt for fantasien. Når du læser, så skaber du billeder inde i hovedet, dvs. mentale billeder af de ord, som du tager ind gennem øjnene og processerer i hjernen. Denne evne el. proces er essentiel for den abstrakte tanke. Uden fantasi eller forestilling, så er der menneskets abstraktionsniveau meget hæmmet. Uden dette, så er der ingen kreativ idé, ingen innovation, ingen ny viden, osv. osv. Et godt eksempel på dette, er når du går i biografen for at se en filmatisering af din yndlingsbog. Efter filmens ende og dit exit fra biografen, så er der stor sandsynlighed for, at du er skuffet. Hvorfor er dette tilfældet? Netop fordi du havde dannet dig nogle andre billeder af karaktererne og motiverne og handlingen. Derudover så kan en film som regel heller ikke nå at udlægge hele bogen plot – handlingen er almindeligvis mere kompleks og større i litteraturen, da der er mere tid og plads til at udfolde den. Men dette påviser altså vigtigheden af menneskets evne til at læse og fantasere.

Det er noget, som børn forstår. Måske noget, der stammer fra urmennesket, evnen til at projicere billeder af ting, som vi perciperer og mentaliserer.    

bog

Udgiv din kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.